Javne objave in mediji

3.2.2017   Vozniki vozijo tudi po 15 ur dnevno

Vozniki iz BiH, ki gredo na delo v Slovenijo s trebuhom za kruhom, vozijo tudi do 15 ur dnevno. Spijo v kabini, živijo po parkiriščih in avtocestnih počivališčih. Za "Nezavisne Novine" je podal izjavo Boris Perš iz Neodvisnega sindikata delavcev Slovenije.

Več si lahko preberete v članku iz "Nezavisne Novine".

 

22.7.2016  Delavci migranti zaradi referendumov na evropsko sodišče za človekove pravice
Sindikat delavcev migrantov bo na Evropsko sodišče za človekove pravice vložil pritožbo zoper Slovenijo, ker ni omogočila referendumov, ki so jih zahtevali in ker ni razveljavila odločitve predsednika DZ, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov.

http://www.24ur.com/novice/slovenija/delavci-migranti-zaradi-referendumov-na-evropsko-sodisce-za-clovekove-pravice.html

 

 20.7.2016  Delodajalec zadrževal dokumente delavca
Slovenski delodajalec je zadrževal osebne dokumente in bančne kartice voznika tovornjaka iz Bosne in Hercegovine. Dokler voznik tovornjaka ni podpisal, da ga ne bo tožil, mu jih delodajalec ni vrnil. Voznik je bil pet dni brez dokumentov.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174417640

 

 

3.2.2016 V današnji drugi jutranji kroniki tudi o izčrpanih, izmučenih in podplačanih šoferjih.

Sogovornik, šofer, dela med 21 in 23 dni na mesec, med 13 in 15 urami dnevno. Neto plačilo predstavlja nekaj več kot minimalna plača, razliko do ustreznega števila kilometrov mu delodajalec plačuje z različnimi dodatki. S tem se delodajalec izogne plačilu države, ostane mu več zanj. Izjavo je podal tudi Boris Perš iz naše Svetovalnice za migrante. Od 13:19 dalje.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/jutranja-kronika/174386272

 

15.2.2016  Iz SVETA: Kršitve delavskih pravic Projevih voznikov

Ob prazniku dela želimo verjeti, da je skupaj mogoče graditi pravičen svet; čeprav se nam zdi, da je zlorab delavskih pravic vsako leto več. Na svetu je kar 168 milijonov otrok, ki morajo delati, da bi preživeli. Grozljiv podatek, vendar še huje je to, da je njihovo trpljenje povezano z našim udobjem. Obdobje suženjstva še zdaleč ni končano. Morda nas lahko rešijo le še roboti.

http://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61770691&section_id=2&article_id=4079716

 

22.2.2016  Zgodbam o kršitvah pravic pri avtoprevozniku Matevžu Proju ni konca.

Danes na Odmevih (od 22 min 38 sek dalje) izpovedi delavcev, ki so doživeli izkušnjo v podjetju, informacija, da je Proj grozil tudi novinarki RTV SLO, kar je le-ta prijavila tudi policiji, v studiu RTV pa smo lahko prisluhnili našemu Borisu Peršu iz Svetovalnice za migrante, ki se bori za vse te delavce, kateri so padli v krog izsiljevanja. Še enkrat pozivamo prav vse, ki se soočate s takšnimi in drugačnimi primer kršenja pravic, naj se nam javijo na Svetovalnico za migrante!

Odmevi 2016 02 22 101359 SLO1

http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174390001

 

27.3.2016  Vozniki priznavajo, da so pogosto pod pritiski delodajalcev, ki zahtevajo vožnjo preko vseh razumnih meja

http://www.24ur.com/novice/slovenija/voznik-tovornjaka-na-cesti-sem-pred-seboj-videl-pingvine.html

  

25.2.2016 Delavci dobili dopis, da morajo vrniti več tisoč evrov

http://www.24ur.com/novice/slovenija/delavci-dobili-dopis-da-morajo-vrniti-vec-tisoc-evrov.html

 

 22.2.2016  Avtoprevoznik Proj naj bi izsiljeval s ponarejenimi dokumenti

Med nekdanjimi delavci podjetnika Matevža Proja, ki ima več kot sto tovornjakov, je završalo. Najmanj šest jih je od Projeve odvetnice že prejelo dopis, v katerem jih poziva, naj vrnejo posojilo. Gre za več tisoč evrov, o katerem pa tovornjakarji prav ničesar ne vedo.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174389999

  

 19.2.2016   Ponarejene posojilne pogodbe avtoprevoznika

Ko že misliš, da doživiš vse: primer avtoprevoznika Matevža Proja iz Škofje Loke (podjetje Univerzalna logistika d.o.o.), kjer so delavci prejeli obvestilo odvetnika, naj Proju "vrnejo" tudi po 17.000 EUR "posojila". Delavci teh tako imenovanih posojilnih pogodb nikoli niso videli. Nič čudnega - saj so bile očitno naknadno oblikovane na praznih kosih papirja, katere so nekateri delavci podpisali, ker jim je bilo rečeno, da se rabi njihov podpis zaradi "obračuna davkov". Naš Boris Perš se intenzivno ukvarja s tem primerom, kjer gre glede na pridobljene informacije za očitno kršitev 251 člena Kazenskega zakonika - tj. ponarejanje listin. In seveda - ne, ni dovolj zgolj čuditi se nad brezkompromisnostjo nekaterih delodajalcev, potrebno jo je učinkovito preprečiti!

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174389497

 

 

3.2.2016  Šoferji smo utrujeni in tako potencialni ubijalci na cesti

Utrujeni, izčrpani in psihično na dnu - tako se počuti kar 80 odstotkov voznikov, ki se po pomoč zatečejo na Svetovalnico za migrante. Naš sogovornik vozi od 13 do 15 ur na dan, 23 dni na mesec.

 65200469 tov

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/soferji-smo-utrujeni-in-tako-potencialni-ubijalci-na-cesti/384970

  

 

 6.11.2015  Tovornjakarji vse pogosteje ponarejajo podatke o času trajanja vožnje in počitkih

Celjski policisti so opazili, da zadnje čase vozniki tovornih vozil vse pogosteje manipulirajo z zapisovalnimi napravami - tahografi. Prirejajo podatke o času trajanja vožnje in obveznih počitkih, kar pa je lahko zelo nevarno, saj nezadosten počitek pogosto vodi v nezbranost voznikov in hude prometne nesreče.

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/vozniki-tovornih-vozil-vse-pogosteje-ponarejajo-podatke-o-casu-trajanja-voznje-in-obveznih-pocitkih.html

 

22.10.2015  Prometna etika: izkoriščanje voznikov tovornjakov slabi cestno varnost vseh

http://4d.rtvslo.si/arhiv/avtomobilnost/174366412

 

 

13.8.2015  Tovornjakar zaradi preutrujenosti zapeljal na varovalno ograjo, uporabljal je tahograf drugega voznika.

Tovornjakar je na avtocesti Celje - vzhod, v smeri proti Mariboru, ponoči zaradi preutrujenosti z voznega pasu zapeljal na desno in nato na varovalno ograjo ter več metrov drsel po njej. Policija je ugotovila, da ni želel na svoji kartici prekoračiti dovoljenega časa varne vožnje, zato je uporabljal tahograf drugega voznika.

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/tovornjakar-zaradi-preutrujenosti-zapeljal-na-varovalno-ograjo-uporabljal-je-tahograf-drugega-voznika.html

 

 

11.8.2015  Hudi nesreči na primorski avtocesti: v obeh primerih počila pnevmatika

Na primorski avtocesti se je na odseku med Logatcem in Vrhniko zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi tovorno in osebno vozilo. Ne dolgo za tem se je pri Razdrtem zgodila nova nesreča. Tudi v tej je tovornjak treščil v pregrado, jo prebil in pristal na boku.

http://www.24ur.com/novice/slovenija/zaradi-nesrece-zaprta-polovica-primorske-avtoceste-2.html

 

10.4.2015  Pretepanje delavcev v avtoprevozništvu?

Razmere v avtoprevozništvu so čedalje hujše, predvsem za tuje voznike pri slovenskih delodajalcih. Na nas se je obrnil bosanski voznik, ki trdi, da je delodajalec z njim fizično obračunal.

 delavci migranti

http://www.rtvslo.si/crna-kronika/pretepanje-delavcev-v-avtoprevoznistvu/362578

More in this category: « Dogodki